Skip to main content

Samen op zoek naar het onderscheidend vermogen van Riskvalues – een sfeerimpressie.

Het live gaan van onze nieuwe website www.riskvalues.nl was al reden voor een feestje. Donderdag 28 april is het tijd voor de eerste sessie in het kader van de opleiding tot risk coach. We hebben een gemêleerd gezelschap bijeen: van organisatieadviseur tot accountant tot psycholoog. Daarom nemen we ook de tijd om onszelf aan elkaar voor te stellen. Alle deelnemers wordt gevraagd ‘even’ aan te geven waar je affiniteit ligt met risicomanagement. Dat levert al genoeg stof voor discussie op. Eén treffende overeenkomst: iedereen heeft ervaring hoe het niet moet!

“Dus niet het systeem, maar de mens staat centraal. In plaats van meer, juist minder regels!”

Toch verwacht de maatschappij steeds meer informatie over het functioneren van organisaties. Dus ook een ‘continu’ inzicht in de risico’s die een organisaties loopt, waarbij het zeker niet alleen om de financiële risico’s gaat. Dit komt onder andere naar voren in recent gewijzigde richtlijnen voor jaarverslaggeving (RJ400).

Hoe dan wel?

In onze ogen werkt het overladen van professionals met regels contraproductief. Als blijkt dat iets fout gaat, zijn we in staat – nog – meer regels te bedenken… Ik geef toe: ik ben een cijferman, opgegroeid met de gedachte “vertrouwen is goed, controle is beter”. Maar wat als we dat nu eens om weten te draaien? Wat als we de mens het vertrouwen en de ruimte kunnen geven om te doen waar ze goed in zijn en voor zijn opgeleid? Dus niet het systeem, maar de mens staat centraal. In plaats van meer, juist minder regels!

De conclusie van de groep is eensluidend. We staan voor de wedergeboorte van risicomanagement: van systeem naar cultuur. Door de samenwerking met participanten op het gebied van vertrouwen, de mens en de IT ondersteuning, willen wij ons onderscheiden. Niks integreren, maar samen doen! Daar raak ik graag met u over in gesprek.

John Zwetsloot, directeur Vanberkel Professionals. Telefoon 06 57704362. Email j.zwetsloot@vbprofs.nl