Skip to main content

Ruim 200 deelnemers, 3 presentaties, 4 workshop-pitches en 8 workshops. Riskvalues beloofde dat er wat groots aan zou komen 1 september 2016: de lancering van Riskvalues. New Babylon, een van de grootste meeting centers in onze Hofstad, maakte plaats voor een geslaagd event.

‘Wat ik heb geleerd? Dat gedrag, cultuur en vertrouwen -kortom de zachte kant van beheersing en controle- naast de harde controls cruciaal zijn om je doelstellingen te realiseren. Voor mij als Controller is dit een belangrijke uitdaging binnen onze organisatie’ – deelnemer

De meerderheid van de deelnemers geeft aan dat risicomanagement ervaren wordt als een ‘moetje’ van stakeholder en regelgevers. En dat is vreemd omdat het een integraal onderdeel is van de bedrijfsvoering van welke organisatie dan ook om de doelstellingen te behalen.

Met ‘De mens centraal’ opende Piet de plenaire bijeenkomst. Risk management rendeert onvoldoende binnen organisaties en dat moet anders! Risk management is belangrijk, maar moet beter en weg uit de compliance hoek naar de bedrijfsvoering en ‘bedoeling’ hoek. Het programma stond in het teken van de ‘Risk Journey’ waarbij de deelnemers op reis werden meegenomen naar een ‘hogere risk competence’. Naast de harde kant vooral ook aandacht op die reis voor de zachte ‘hardnekkige’ kant.

Wouter nam de deelnemers mee op de reis naar de exponentiele toekomst waarin organisatie naast heel kansen ook heel veel risico’s moeten ‘managen’. Anticiperen is de competentie die organisaties moeten ontwikkelen om met die veranderingen om te kunnen gaan.

Arthur ging vervolgens in op de aanpak die Riskvalues heeft ontwikkeld om de risk competence van organisaties verder te ontwikkelen: Van ‘onbewust onbekwaam’ naar ‘ bewust bekwaam’. Vanuit de basis vertrouwen en samenwerken wordt de risk competence verbeterd. Hierbij wordt niet uit de weg gegaan van moeilijk tastbare competenties als vertrouwen: wij maken het ontastbare tastbaar en daarmee beheersbaar. Dat is nogal een belofte maar eentje die het waard is om verder met riskvalues te onderzoeken.

De reis eindigde niet met luisteren naar de presentatoren maar met ‘hands on’ workshops op de deelgebieden samenwerken, vertrouwen, harde kant van risicomanagement en de risk journey. Hierover leest u later meer.

Het Riskvalues event is mede mogelijk gemaakt door: